torstai 28. kesäkuuta 2012

Kaarina Suonperän vihainen virtuaalisisko avautuu

Olen jo vuosikausia lupaillut/uhkaillut, että minusta tulee isona vihainen versio Kaarina Suonperästä. Kaikkien tapakasvatussaarnoja vihaavien kannattanee tässä kohtaa siirtyä vaikkapa tutustumaan huonosti käyttäytyviin, mutta todella upeisiin naisiin!

Aloitetaan vaikkapa r.s.v.p.:stä. 

Osaan ranskaa kutakuinkin yhtä hyvin kuin osaan vaikkapa kuviokelluntaa, joten käännyn käännösasioissa oxfordilaisten puoleen. He määrittävät lyhenteen näin:

répondez s’il vous plaît; please reply (used at the end of invitations to request a response).

Jopa olemattomalla kuviokelluntaranskallani osaan jo tuosta originellista päätellä, että sitä vastausta tosiaan kaivataan, silvuplee. Nyt kaikki kanssakutsujalähetelleet: oikea käsi sydämelle ja vasen ylös jos olette saaneet edes yhdenkin kieltävän vastauksen!

Me lähetimme kutsuja 71 kappaletta. Rehpondee silvuplee 30.6. mennessä. Aikaa jäljellä kaksi päivää ja vastauksia tullut noin 60% kutsutuista. Näistä vastauksista yksi on ollut kieltävä. Yksi. YKSI!!!
Vaikeneminen on myöntymisen merkki, näin hiekkalaatikoilla opetettiin. Eli nuo nelisenkymmentä prosenttia kutsutuista, joista ei ole kuulunut pihaustakaan, ovat siis tulossa?

Joku kanssamorsio tuhisi tuekseni, että tuskinpa kukaan istuu kutsu kädessä kotonaan pohtimassa, tulisiko kyseiselle päivälle vielä jotakin parempaa tarjolle. Ihmiset tietänevät tässä vaiheessa jo tarpeeksi yksiselitteisesti pääsevätkö tulemaan vai eivät. Miksi kaikki eivät kuitenkaan vaivaudu ilmoittamaan asiasta kutsujille?

Ja miksi, voi miksi, tuo r.s.v.p. luetaan "ilmoita, jos olet tulossa"? Kenen ranska antaa lyhenteelle moisen käännöksen? Kiukku-Kaarina ei ymmärrä.

Why It's Inconsiderate Not to RSVP

An incomplete list of respondents can cause numerous problems for a host including difficulty in planning food quantities, issues relating to minimum guarantees with catering halls, uncertainty over the number of party favors and difficulties in planning appropriate seating, among other things.
So the next time you see RSVP on an invitation you receive, please call your host and respond promptly.
 Gurulähteenä about.com

Kuinka moni teistä aikoo/joutui soittelemaan määräajan päätyttyä läpi niitä kutsuttuja, jotka eivät olleet vastanneet  mitään? Onko oikein lähettää heille ote sivistyssanakirjasta? :P

Ja sitten. Se pukukoodi.

Blogisisar Belle & Sebastian koukutti minut aikanaan blogiinsa postauksellaan alipukeutumisesta (luin tekstiä bussissa ja taisin ääneenkin puuskahdella joitain "NIINPÄ!" -tyyppisiä kommentteja. Anteeksi. :D ).
Meidän kutsuihimme tuli pukukoodi: tumma puku. Sulhanen pukeutuu frakkiin, ja vaikka emme halunneet vaatia vierailtamme samaa, Belle&Sebastianin tavoin toivoimme heidän kuitenkin kunnioittavan juhlaamme pukeutumalla juhlavasti. 

Uskon pukukoodin aiheuttaneen joissakin kutsutuissa pientä puhinaa. Toisaalta taas toivoisin voivani olettaa vieraidemme ajattelevan kuten Belle & Sebastian: "Totta mooses: jos juhlitaan, niin miksi tekisin sen arkisesti? Elämässä on liian vähän syitä juhlimiseen, ja erityisesti häät ansaitsevat juhlavamman asukokonaisuuden."

Kaikkihan ajattelevat noin, eikö? Ei. Teinityttönä tuhisin aina äidilleni juhliin lähtiessämme, että onko minun tosiaan pakko pistää se kaikkein rimpsuisin mekkoni päälleni? Oli. Ja nyt, kiitos äiti että oli. Juu, olimme useimmiten se kaikkein huomiotaherättävin perhe kulkiessamme tummissa puvuissamme ja miesväen skragoihin mätsätyissä cocktailmekoissamme niiden kukkatrikooviritelmien seassa. Hävettikö? Ei, olin ylpeä tyylikkäästä asustani!

Edelleenkin olen sitä mieltä, että on paljon todennäköisempää tuntea olonsa epämukavaksi ali- kuin ylipukeutuneena. Enkä oikeastaan pidä ylipukeutumista minään todellisena ongelmana. En tietenkään punkisi pumppitunneille pikkumustassa, mutta mieluummin sekin, kuin vaikkapa legginseissä Linnan juhlissa.

Minusta juhlava juhlapukeutuminen on siis itsestäänselvyys. Oliko pukukoodin lisääminen kutsuun siis vieraiden aliarvioimista? Joku voinee tulkita sen niinkin. Mutta jos nuo kaksi lisäsanaa kutsussamme vähentävät hääjuhliimme osallistuvien legginsien määrää edes yhdellä, se kannatti!


Suuren idolini Kaarina Suonperän etikettiajatuksia voi lukea täältä.

Ja lopuksi vielä muutama hääetikettilinkki muille keittiökaarinoille:

MTV3.fi/Helmi
Häät ja Juhlat
Häät ja Juhlat - Ole Mallivieras (Mahtava!)

8 kommenttia:

 1. Voi kuule :D Täällä ainakin soiteltiin ja laitettiin tekstareita vieraille, jotka olivat "unohtaneet" ilmottautua. Tosin mä aloitin tän jo vähän etuajassa (sanotaan vaikka kaksi päivää ennen dl:ää) ;) Ja siis suurin osa näistä oli jo kyllä laittanut häät omaan kalenteriinsa, mutta unohtanut kertoa siitä meille.. jep jep. Yksi taisi olla bittiavaruuteen hävinnyt sähköposti ja loput niitä "no tietysti me ollaan tulossa, oletin että säkin oletit" -kummeja yms. Estyneet aika kiltisti kyllä kertoivat, jos eivät päässeet, eli juurikin tämä sama ongelma siis oli meillä. Sivistyssanakirja olisi varmaan ollut paikallaan :D

  Pukukoodi oli onneksi meidän vieraille vain positiivinen asia, koska monet naiset olivat innoissan varmistamassa, että saahan tumman puvun kanssa tosiaan laittaa pitkän puvun. Eli leggareita ei meidän juhlissa näkynyt :)

  VastaaPoista
 2. Meillä viimeinen vp 11.7 ja ei oo pahemmin kuulunut juuta eikä jaata vaikka infoon laitoinmekin että vastaus pitää tulla.. En ymmärrä miksi vastauksen antaminen on niin hel**£££**^> vaikeaa. Ja miksi se jätetään viime hetkeen jos sen voi jo aiemmin antaa????????? Ärr. Soittelu kierros edessä siis...

  VastaaPoista
 3. Juu täällä myös aika suurta ärtymystä ilmassa!! Meillä häät 14.7. eli siis parisen viikkoa vielä. Annoin muutamalle vieraalle lisäaikaa ja oletin, että tietävät jo pääsevätkö tulemaan, niin edelleen kehtaavat ilmoittaa, että ei vieläkään osaa sanoa..ja tätäkään tietoa eivät olisi suostuneet antamaan ellen olisi itse alkanut kyselemään. Eli siis meillä on sellaisia vieraita, joilta pitää kysyä virallisen kutsun lisäksi useampaan kertaa tulevatko..kohta menee hermot ja totean kyseisille vieraille vaan, että ei teitä enää kaivatakaan juhliin. :/

  VastaaPoista
 4. Allekirjoitan!!! Meille muutamia kieltäviä vastauksia tuli hyvissä ajoin, ja se olikin erittäin positiivinen ylläri. Muutamia ilmoittautumisia tuli myös mutsin kautta, mikä sinänsä on ihan ymmärrettävää, vaikka ilmot pyydettiinkin meille. Toisaalta monet eivät vieläKÄÄN ole vastanneet (meillä RSVP oli ja meni 15.6)! Ollaan päätelty sitten siitä, etteivät vissiin ole tulossa (näihin lukeutuvat esimerkiksi sulhasen FAIJA sekä ISOVANHEMMAT - tosin se juttu on muutenkin tosi complicated).

  Myöskään tuota pukukoodista ärsyyntymistä en jaksa tajuta. Meillä sitä ei erikseen merkitty, mutta mun mielestäni on nimenomaan kohteliasta laittaa pukukoodi kutsuun, jotta vieraat tietävät, mitä odottaa! Toisaalta mulle on ollut pienestä asti selvää, että juhliin pukeudutaan juhlavasti, mutta esimerkiksi noissa telkkarin hääohjelmissa on näkynyt jopa farkkua ja hupparia häävieraan asuna, huh :D

  VastaaPoista
 5. Mä en kanssa tajua että jos käytän jotain satatuhatta tuntia häiden valmisteluun (ja olen pitänyt huolta että ihmiset ympärilläni tietävät sen :) niin onko sitte ihan mahdotonta vierailta käyttää yks minuutti ja laittaa tekstari että onko tulossa vai ei. Mutta joo selitykset tulevat olemaan varmaan samoja kuin Ptk:lla.

  VastaaPoista
 6. Loistava postaus!
  Me justiin eilen puhuttiin tästä sulhon kanssa ja hän oli sitä mieltä, että ei soitella perään niille jotka ei ilmoita mitään. Se on oma häpeä sitten jos tulevat, eikä heille ole istumapaikkaa saati ruokaa.
  Noh, katsotaan tätä sitten lähempänä miten käy...

  Ja pukukoodin laittamista (tumma puku) on mekin mietitty. En haluaisi nähdä mitään rantamekkoja ja puuvillalegginsejä meidän häissä.

  VastaaPoista