keskiviikko 8. helmikuuta 2012

And the Oscar goes to... Pitääkö häät videokuvata?

Pähkäilimme Sulhon kanssa viikonloppuna sitä, että pitääkö häät videokuvata, vai riittääkö häävalokuvaaja.

Sanoin tämän Sulholle aiemmin hieman hienovaraisemmin, mutta nyt vihjailut suohon ja kaapista lavalle: Kyllä minä sen haluaisin!

Mä en ala mitään jos ei häitä kuvata! Nih!

Mutta Sulhollakin on ihan hyviä pointteja siihen, ettei videokuvaaja ehkä ole ihan välttämättömyys. Ensinnäkin, se budjetti. Jota on jo venytetty enemmän kuin äipän pinnaa mun teinivuosina. Ja sitten...




Niin. Maksaisitko sinä tällaisesta? Muutamia videokuvaajia olemme käyneet nuuskimassa ja vaikkei se laatu nyt noin surkeaa ole missään nimessä niin valitettavasti Oscarit jäävät aika kaukaisiksi haaveiksi niiden parhaimpienkin tekijöiltä.

Emme valitettavasti itsekään muistuta pahemmin Bradia ja Angelinaa emmekä Tomia ja Katieta. Pääosa-amatöörit olisivat siis valitettava tosiasia tämän videon teossa.

Pistäkää mut tän poppoon eteen, niin mähän rokkaan! :D

Sulho pysyy mieluummin kameran takana kuin edessä. Minä taas rakastan huomion keskipisteenä olemista ja suurelle yleisölle esiintymistä! Juu, jännitän, mutta rakastan sitä fiilistä! Mutta kun...


Se kamera ei vaan ole sama juttu, kuin elävä yleisö! Katsokaas nyt tuotakin! Osottelee tommosella isolla ja vihasennäkösellä vempaimella! Sen täytyy olla paholaisen palkkalistalla!

Kamera saa kielen puutumaan ja aivot sammumaan. Yhtäkkiä osaan ajatella korkeintaan kahta asiaa. Yleensä toinen on kädet. KÄDET?!?!

"Siis MITKÄ? Mistä nää tuli? Mihin ne LAITETAAN??? Apua!!!!! ÄITI, ei mulla ennen ollu tällasia! Kato ne roikkuu tälleen urpojäykkänä tässä... mitä jos mä laitan ne tällee yhteen? Ei!!!! Ei, siis eihän näitä nyt yhessä voi pitää! Ihan tarpeeks urpoa, että näitä on kaks, sitä ei todellakaan pidä korostaa laittamalla niitä VIEREKKÄIN! Mä laitan ne hei selän taakse! Joo! Ei mut apua, miten tohon sivuun tulee nyt tommonen tynkäuloke? Ei helev... MITÄ MÄ TEEN?????"

Mutta siis. Olisihan se häävideo ihana muisto häistä...

Onko kenelläkään tietoa kuvaajasta, joka saisi meidät hehkumaan Suomen Brangelinana? Kuvaajaa, jonka palkkaaminen ei vaatisi hämäräfirmaa Caymansaarilla? Kuvaajaa, jota haluaisin häiden jälkeen hehkuttaa viikkotolkulla ja jonka tallentamaa häävideota katselisin ja näyttäisin ylpeänä naapureidenkin vieraille vielä 20 vuotta myöhemmin? :D

Tämä on sitten takanreunalla, kun meidän häävideo on lipsahtanut Academyn saataville!
 

20 kommenttia:

  1. Aivan järkyttävä video! Ei kauheesti naurattais, jos omista häistä jäisi käteen tuollainen tekele Ö__Ö

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla mennään täällä. Videokuvaus olis kyllä hirrrveen kiva, mutta.. Osaanko mä olla nätisti videolla? Paljonko semmoinen maksaa? Ja miten estää se, ettei se videoukko näy vahingossa jokaisen "perinteisen" valokuvan taustalla?

    Ainakin vihkiminen olisi tarkoitus kuvata, ja samoin osa juhlasta. Tosin se onnistuisi varmaankin ihan juhlavieraiden voimin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauheen vaikea asia... Mäkin mietin tuttujen rekryymistä ja yhden kanssa vähän jo juttelinkin... muttamutta onko se sitten ihan tylyä kun ei juhlakansa saa keskittyä juhlimisieen? :S

      Poista
  3. Mehän ollaan nyt etsimässä valokuvaajaa ja olen keskustellut vaihtoehtojen kanssa siitä haasteesta, että saa meidät miehen kanssa näyttämään kuvissa hyvältä. Se on nimittäin HAASTAVAA! Ei meillä mitään ulkoisia epämuodostumia ole, kamerat ei vaan tykkää. :D Siinä mielessä videokuvaus voisi ollakin järkevää - todennäköisesti nätimpi vaihtoehto kuin pelkät still-kuvat naamavääränä. Hmm. Annoit ajattelun aihetta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Voi ei, mä en oo ees aatellu sitä still-kuvausta tolta kannalta... Mutta luotan kyllä siihen että meidän huippukuvaaja V-P Kangas osaa napsia meistä vaan oivia otoksia! :)

      Mutta sekin kyllä, että se video kertois tavallaan niin paljon enemmän. Hankalaa!

      Poista
  4. Tätäkään ei olla oikeastaan mietitty. Ei varmaan ole tullut pieneen mieleenkään :) Näin nopsasti ajateltuna ei tunnu meidän jutulta. Koska sitä tulis katsottua? Häpeä olis varmaan se päällimmäisin tunne, mikä omaa itseä pönöttämässä katsoessa tulisi.. Reilu vuosi sitten kavereiden häissä yksillä ystävillä oli mukanaan videokamera, jolla he sitten ottivat muutamia pätkiä nauhalle, mm. häävalssin. Ehkä tällainen voisi toimia, mutta ketään ei kyllä hommaan palkata/pakoteta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin sain tän idean vähän muilta... :) (Kiitos taas, Kitty! )

      En mäkään ihan 24/7 -pönötystä haluis, mutta semmonen kivasti leikattu pläjäys vois toimia...vai voisko? :S

      Poista
    2. Hihi, sorii!! :D

      Mut tosiaan mä luotan kyl Timoon, ettei se kuvaa tollasta häävideoo minkä laitoit tohon kirjotukseen :P

      Meille (tai ainakin mulle) videokuvaaja oli ihan luonnollinen juttu häihin. Olen itse kuvannut lapsuuden ja teiniaikani kaikenlaisia juttuja videokameralla ja esiintynyt ties missä harrastelijafilmeissä. Kyllä niitä on kiva katsoa jälkeenpäin. En usko, että häät olisi poikkeus :)

      Poista
  5. Tässä on yksi morsian joka inhoaa itsensä katsomista videolta joten tästä ei onneksi tarvinnut edes keskustella. Valokuviin on helppo ottaa kaunis ilme mutta ei tosiaankaan 3D elävään kuvaan. Joten meillä luotetaan muistin voimaan ja niihin valokuviin mitä osaavat harrastelijakuvaajat vieraiden joukossa ottavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Morsian 2012: mulla on sun kanssa ihan samat tunnelmat; en vaan kestä katsoa itseäni videolta - saatika KUUNNELLA! ;D Oma ääni kun kuulostaa ihan kamalalta nauhoitettuna.. Ja mun mielestä on hyvä että jotkut tyhmät kommentit ja sillä hetkellä hauskat laukaisut jäävät vain ihmisten muistikuviin - ei tallennettuna nauhalle.

      Poista
    2. No kun se on se kun se kamera on paholaisen vempain! Ihan varmasti on! Se tallentaa jotain ihan muuta kun itse oon tottunu näkemään ja kuulemaan! :D

      Mutta josko se ois sitten tuleville sukupolville oivaa nauratusmatskua... :S

      Poista
    3. Älkäähän nyt. Itsensä voi siedättää omaan kuvaan ja ääneen ihan kuvaamalla ja sitten katsomalla. Ja se onkin ihan fiksua. Kumman nopeasti siihen loppujen lopuksi tottuu. Siinä vaiheessa kun olin itse radiossa ja televisiossa ja sain vielä ilon käydä tallennettua matskua läpi oli pakko oppia ohittamaan se oma ääni. Ja mä tiedän mistä puhun, koska teini-ikäisenä olin varma, että mulla on miehen ääni. XD Mä olen lisäksi melko varma, että hääpäivänä kuvaajaa ei juurikaan tule huomaamaan. Siinä on varmasti niin paljon kaikkea muuta ihmeteltävää. :)

      Poista
  6. Moi. Minun kautta saa sekä häiden valokuvauksen, että videoinnin. Tässä yksi esimerkki. Vähän mainosmuotoon tehty video, mutta täytyi tehdä tuommoinen kun tällä hetkellä sivuilleni sai vain yhden videon: http://www.linnanjuhlakuva.fi/#mi=1&pt=0&pi=11&p=-1&a=0&at=0

    VastaaPoista
  7. Moikka!

    Olipa hyvä blogi, kiitoksia! Tästä aiheesta puhutaan harvoin, joten kiva, että kiinnostusta asiaan on. Usean vuoden kokemuksella häävideokuvauksesta voin vakuuttaa, että hääpari ei tosiaankaan ehdi tarkkailemaan missä videokuvaaja on ja onko kädet oikein. Ainakaan jos kuvaaja on hyvä ja osaa pysyä taka-alalla.

    Mutta fakta tosiaan on, että häävideokuvaus on Suomessa ihan lastenkengissä, vakavasti otettavat kuvaajat ovat harvassa ja taso on todellakin kirjava. Kannattaa katsoa esimerkkejä maailmalta (alla pari) ja verrata Suomen tarjontaan...

    http://vimeo.com/28386855
    http://vimeo.com/11914659

    Parhaimmillaan häävideo on kuitenkin muisto, joka mahdollistaa palaamisen yhteen elämän tärkeimmistä päivistä juuri sellaisena kuin se tapahtui. Valokuva on vain yksi hetki, videossa niitä on 25 sekunnissa ja ääni...

    Terveisin,

    Tapsa
    http://www.videokuvaaja.net

    P.S. Meidän 2011 showreel valmistunee lähiaikoina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Muutamia pätkiä on tosiaan ehditty katsoa, ja niin kun sanoitkin, laatu vaihtelee rankasti! Katsoin tuolta sivuiltanne yhden highlights-pätkän ja olisihan se toki aikamoista katsella omaa sitten joskus...

      Hmm...Eiköhän tästä keskustella meillä vielä... SULHOOOOO?! :D

      Poista
  8. Moi

    Olen Tom Kiias DigiTom-Videosta. Teen laadukkaita häävideokuvauksia 15 vuoden kokemuksella. Lyhyitä pätkiä löytyy kotisivultani ja kommentteja "Naikkarin" keskustelupalstalta (http://www.naimisiin.info/yhteiso/index.php/topic/21851-tom-kiias-digitom-video/)
    Olen kuvannut n. 160 hääjuhlaa ja palaute on ollut todella positiivista.
    Häävideon täytyy tosiaankin olla laadukas teknisesti, kuvauksellisesti ja myös leikkauksen pitää olla huolellisesti ja viihdyttävästi tehty. Silloin siitä on iloa vuosikymmeniksi. Kaverin kuvaama sähellys vain saa aikaiseksi väärän muistikuvan tapahtumasta.
    Voin myös kokemuksesta sanoa, että on turha pelätä kuvauksen jotenkin häiritsevän häissä. Usein hääpari on niin keskittynyt itse juhlaan, että kuvaus ei mitenkään häiritse. Itse keskityn paljon myös vieraiden kuvaamiseen, enkä kokoajan kuvaa hääparia.

    Terkuin Tom Kiias
    DigiTom-Video
    www.digitom.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tom linkeistä ja kommenteistasi! Täytynee pikkuhiljaa uskoa, ettei sitä kameraa tosiaan huomaa! :) Mutta silti mietityttää vieläkin... eikä vähiten budjettisyistä. Mutta onhan se video aika huikea muisto... :)

      Poista
  9. www.juhlakuva.com kuvailee hääjuhlia kesäSuomessa

    VastaaPoista